top of page

RANK

Rækkefølgen Af Bælter
HVOR LANGT MAN ER NÅET
Achiement banner

Al rank i Horsens Selvforsvar Klub skal fortjenes - du får intet foræret.

Hvad Er Rank

Når man begynder i skole, starter man i børnehaveklasse, rykker videre til første klasse og fortsætter til niende eller tiende klasse. Derefter kan man vælge at fortsætte på f.eks. gymnasium i nogle år. Ønsker man at studere endnu mere, kan man fortsætte på universitet i 3 eller 4 år og modtage en bachelor grad. Har man stadig behov for mere kunnen, kan man fortsætte og få en kandidat grad eller måske endda en phd (blive doctor). Måske er det heller ikke helt nok og man vil arbejde hen mod at blive den, der står for undervisningen af phd'erne - altså universitets lektor eller endda forstanderen (lederen af universitetet).

Når man læser, er ens niveau nemt at kende. Det tilsvarer nemlig det klasse man går i. Lige som ved at læse, rykker man frem med erfaring og kunnen, når man træner Kaizen Bu Ryu. Fremfor at kalde det trin man træner på en klasse, hedder det blot et rankniveau - altså hvilket bælteniveau man har opnået.

Ligesom folkeskolen, er der diverse krav til hvert enkelte niveau. Til forskel for folkeskolen, når man træner i en professionel forening, som Horsens Selvforsvar Klub, får man ikke lov til at rykke videre med mindre man kan visse en tilfredsstillende forståelse for og fysisk færdighed indenfor det pensum man træner. Det er klart at visse personer klarer sig bedre i visse områder - sådan er livet. Har man opnået en vis rank i Kaizen Bu Ryu er det fordi man kan pensummet og ikke blot fordi man har deltaget længe nok.

Figure graduating

Hver gang du fortjener et nyt bælte, er det som om du

er rykket et klassetrin.

Hvilke Bælter Fortjener Man I Horsens Selvforsvar Klub

Alle vores elever starter med et hvidt bælte. Det er det første, og måske vigtigste niveau. Det fleste har sikkert hørt om sortbælte og tror måske at dette er det vigtigste niveau - det er vigtigt, men det vigtigste niveau er altså hvidt bælte niveau. Det er fordi hvis ikke du kommer i gang, kan du aldrig opnå anden rank. Du vil aldrig begynde at tilegne dig de vigtige færdigheder vores sortbælte elever besidder. Det første skridt (hvidt bælte) er altså det vigtigste... Er du klar til at tage dit første skridt? 

Som man bliver dygtigere og får styr på pensummet, rykker man videre via gradueringer og får nye bælter med 'mere' farve på sig. Sortbælte er blot det første af mange 'høje' bælter man kan fortjene. Det er på ingen måde enden af ens rejse mod forståelse og kunnen. Det er lidt som at gøre folkeskolen færdigt... nu har du styre på de fleste af de mest basale ting nødvendigt for at være en produktiv del af samfundet. Vil man virkelig lære noget, har man behov for at læse videre på gymnasiet og gerne universitetet - disse tilsvarer nogenlunde de første adskillige sortbælte niveauer.

Kaizen Bu Ryu Rank Belts

Der er 10 farvedebælter (brunt bælte har 3 niveauer) og 10 sortbælte niveauer i Kaizen Bu Ryu.

Farvedebælterniveauer kaldes Kyu imens Sortbælte niveauer kaldes Dan.

De forskellige niveauer på brune og sorte bælter vises med striber langs enden af bæltet; en stribe for hvert opnåede niveau.

Bælterækkefølgen i Kaizen Bu Ryu:

Begynder Rank

lidt som indskoling i folkeskolen

HVIDT (10. Kyu) ● GULT (9. Kyu) ● ORANGE (8. Kyu)

Let Øvede Rank

lidt som mellemskoling i folkeskolen

GRØNT (7. Kyu) ● BLÅT (6. Kyu) ● VIOLET (5. Kyu)

Øvede Rank

lidt som udskoling i folkeskolen

RØDT (4. Kyu) ● BRUNT 1 (3. Kyu) ● BRUNT 2 (2. Kyu)

 

Avancerede Rank

lidt som at være på gymnasium

BRUNT 3 (1. Kyu) ● SORT 1 (1. Dan) ● SORT 2 (2. Dan)

Master Rank

lidt som at være på universitet

SORT 3 (3. Dan) ● SORT 4 (4. Dan) ● SORT 5 (5. Dan)

Grandmaster Rank

lidt som at være lektor på universitet

SORT 6 (6. Dan) ● SORT 7 (7. Dan) ● SORT 8 (8. Dan)

Great Grandmaster Rank

lidt som at være forstanderen på universitet

SORT 9 (9. Dan) ● SORT 10 (10. Dan)

Bæltefarverne er det samme uanset om du træner som Ninja, Dragon eller Samurai. Selve bæltet er dog lidt anderledes på hvert hold for at vise forskel i ranken, da Ninja rank opnås selvfølgelig med mindre kunnen end Dragon rank, lige som Dragon rank er lettere opnåeligt end Samurai rank. Trods forskellen i ranken, tager al træningen udgangspunkt i Samurai pensummet.

Ninja bælter har broderet en ninja for enden af den ene side.

Dragon bælter har broderet en drage for enden af den ene side.

Samurai bælter har broderet Kaizen Bu Ryu Kanji for enden af den ene side.

Bæltetyper i Kaizen Bu Ryu

Udover Rank Fås Også Titler

Afhængigt af hvor du træner og om instruktøren(ene) har nok rank, kan du nogle gange se bælter ud over de ovennævnte. Disse anderledes bælter har intet med ens rank at gøre, selvom man skal have opnået en vis rank for overhoved at komme i betragtning til at få en title. Det er langt fra alle sortbælter der fortjener titler (nogle stede gives det, desværre, blot ved en bestemt rank - ikke i Horsens Selvforsvar Klub). Man kan derfor sagtens være højt gradueret og aldrig nogensinde fortjene en title.

Følgende er de gængse titler, der findes i de fleste japansk-baserede stilarter:

(bemærk: Shihan og Kyoshi titlerne benytter det samme bælte)

Renshi bælte

RENSHI
”Seniorekspert”
Tidligst som 4. Dan

Gives normalt til sortebælter med ualmindeligt højt

teknisk færdigheder.

Shihan bælte

SHIHAN
”Mestrenes mester”
Akademisk: Professor
Tidligst som 6. Dan

Gives normalt til sortebælter med ualmindeligt højt undervisningsevner.

Kyoshi Bælte

KYOSHI
”Troldmand” 
Akademisk: Doktor
Tidligst som 7. Dan

Gives traditionelt til sortebælter der leder adskille Martial Arts Skoler.

Hanshi bælte

HANSHI
”Feltmarskal”
Tidligst som 8. Dan

Gives normalt til sortebælter med ualmindeligt højt teknisk og undervisnings kunnen.

Ud over de fortjente titler, kan man også støde på 2 andre meget brugte titler:

SENSEI

Sensei betyder egentlig blot lærer, træner, coach eller instruktør. Verdenen over er det en almen betegnelse, som normalt gives til enhver Dan bærer. Det er dog mest korrekt at kun de sorte bælter, der underviser, kaldes for Sensei.

Hvis du underviser, men endnu ikke er nået til sort bælte betegnes du som Sempai.

SOKE

Soke er nærmere en betegnelse frem for en titel. Det refererer til den, der har grundlagt en stilart eller den, der står for videregivelsen af stilarten. Titlen kan besiddes uanset hvilken rank man har, men er ekstremt sjældent hørt før man mindst er 7. Dan. Normalt hvis man anerkendes som grundlægger af en stilart modtager man automatisk mindst 7. og nogle gang endda 10. Dan, da man skal jo være den højstgraduerede i systemmet.

En Sidenote Om Klubbens Chefinstruktør

Horsens Selvforsvar Klub blev grundlagt i 1997 af klubbens chefinstruktør Chad Foster. Han begyndte sin træning i 1982 og dags dato har han fortjent Masterniveau sortbælte rank i adskillige stilarter og Grandmasterniveau i Taekwondo (7. Dan), Aikijujutsu (7. Dan), Jiu-Jitsu (8. Dan), og Kaizen Bu Ryu (8. Dan).

 

Han har i øvrigt fortjent alle 4 'bælte titler' og kaldes derfor Hanshi, som er den 'højste' titel. Som grundlæggeren af Kaizen Bu Ryu stilen er han egentlig også Soke og må kaldes dette - men det er noget han frabeder sig, dan han føler sig for ung til titlen, trods han tilbringer mere end 1500 timer på måtterne om året (ca. 10 gange mere end de mest engagerede sortbælter bruger).

Bælterækkefølge
rank
side note om Chad
bottom of page